A Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért 2017 októberében alakult 16 taggal, mely mára 25-re bővült. Amint nevünk is jelzi, elsősorban a Mosonmagyaróvár környékbeli gyermekekért kívánunk tevékenykedni, példát mutatva nekik és szűkebb közösségünknek.

Eddigi működésünk során nagyon sok gyermek arcára sikerült már mosolyt csalnunk. Ajándékoztunk színházi élményt Mosonmagyaróváron, de győri és budapesti helyszíneken is. Gyermeket vittünk kirándulásra, biztosítottunk számukra felejthetetlen nyári napközis tábort.

A Bolyai-iskolával közösen ruhaadomány- és Mikuláscsomag-gyűjtő akciót szerveztünk, játékgyűjtést indítottunk a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsőde részére.

Cipősdoboz gyűjtő akcióban vettünk részt a Kicsi Gesztenye Klubbal. Számos vállalkozás állt mellénk: gyűjtöttek egyesületünknek ruhát, játékot, élelmiszert.

Családoknak biztosítottunk ruha- és cipőadományt, kedveskedtünk

játékokkal. Közülük sok iskoláskorú gyermeket segítettünk az iskolakezdésben tanszerekkel. Több esetben rászoruló kismamáknak nyújtottunk a babaváráshoz szükséges eszközöket, vagy a nemrég született apróságok szüleit is támogattuk akár csecsemőruhákkal, babaétellel, pelenkával, babakocsival.

Advent idején közel kétszáz cipősdoboznyi szeretetet osztottunk ki 2018-ban, 279 kisgyermek kapott Mikulás csomagot tőlünk. Sok család részére vittünk élelmiszer adományt, benne tartós élelmiszerekkel, édességekkel, tisztítószerekkel.

Számos megható pillanatot éltünk át olyan esetekben, amikor olyan családok fordultak hozzánk, akik egy bőrönddel érkeztek a térségbe más országrészekből a jobb élet reményében. Vagy éppen a családon belüli erőszak miatt menekültek ide, hátrahagyva otthonukban mindenüket. Ilyen esetekben nemcsak ruháról gondoskodtunk, hanem sok esetben bútorokról, ágyneműről, törülközőkről, szőnyegről, konyhai eszközökről.

Közétkeztetési Kerekasztal konferenciát szerveztünk a Széchenyi Egyetemmel közösen. A Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld napilap kampánya keretében 100 darab szénmonoxid készüléket osztottunk ki a Mosonmagyaróvári járásban elsősorban többgyermekes családoknak, egyedül élő idős embereknek.

Több száz gyermek vett részt a kézműves foglalkozásainkon. 2018-ban először hirdettük meg Ártéri erdeink rajzpályázatunkat, melyre 64 gyermek nyújtott be közösségi alkotást. Legnagyobb akciónk a Karolina Kórház gyermekosztálya javára indított gyűjtés. Akkor egymillió forint értékben tudtunk eszközöket beszerezni: egy babamelegítővel és lélegeztető-géppel gazdagodhatott az osztály. Két jótékonysági rendezvény szervezésével, adományozó magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok megszólításával és tagjaink által befizetett összegből gyűlt össze a hasznos orvosi eszközökhöz a forrás. Egy év alatt sikerült kapcsolatokat kiépítenünk a térségi oktatási és nevelési, szociális és egészségügyi intézményekkel. Tevékenységünkhöz tagjainkon kívül számos önkéntes, közösségi szolgálatos diák járul hozzá. Hidat képezünk az adományozók és adományozottak között, és ez a lendület folytatódott a 2019. évünkben is!