2020 őszen egyesületünk a Dr. Sattler János Alapítvány által meghirdetett mosonmagyaróvári székhelyű, szociális gondoskodást nyújtó civil szervezetek részére kiírt pályázaton egyesületünk 100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Célkitűzés:

2019-ben indítottuk útjára az eddigi egyik legsikeresebbnek mondható kezdeményezésünket, „Fogadd örökbe egy gyermek karácsonyi álmát!” címmel.

Ezen a néven létrehoztunk egy zárt csoportot, ahová azokat a jószándékú támogatóinkat hívtuk meg, akik az elmúlt időkben már segítették munkánkat. A csoport létszáma mára meghaladja a 3300 főt.

A tevékenységünk során szembesülnünk kellett azzal a ténnyel, hogy sok szülőnek a karácsony is hatalmas kihívást jelent. Az ünnepi asztalra való étel megteremtése és a gyermekeik karácsonyi ajándékáról való gondoskodás, legtöbbjüknek meghaladja a lehetőségeit. Arra gondoltunk, hogy a nélkülöző gyermekeknek megpróbáljuk a karácsonyát örömtelibbé tenni nem csupán egy „cipősdoboznyi” szeretetcsomaggal, hanem lehetőség szerint a fa alá éppen pont azt az ajándékot csempészni, amire az adott kicsi valóban vágyik. Ezért megkerestük a szülőket, összeírtuk a gyermekeik karácsonyi álmait és azokat a beazonosíthatóságot elkerülve, feltöltöttük ebbe a csoportunkba. Olyan nagy volt a csoporttagok lelkesedése, hogy az egy-egy kívánság feltöltését követően másodperceken belül, többen is jelentkeztek annak megvalósítására.

2019-ben 150, 2020-ban pedig már 550 gyermek karácsonyi álma teljesülhetett egyesületünk segítségével. Az álmok között voltak biciklik, társasjátékok, babák, kerékpárok, kabát, cipő, tablet, telefon, vagy laptop is. Minden egyes begyűjtött álom megvalósult, volt, amit összefogással valósított megy egy kisebb társaság! Hatalmas összefogást tapasztaltunk meg ennek a projektünknek a kapcsán. A tagjaink, Mosonmagyaróvár város és a környező települések pedagógusai, szociális segítői mind részt vettek az álmok összegyűjtésében, a csatlakozott zárt csoporttagok pedig – szintén mosonmagyaróvári és környékbeli lakosok – lelkesen váltották valóra ezeket az álmokat.

2019-ben az ajándékok átadására egy ünnepséget szerveztünk, és 2020-ban is ez volt a célunk. Szerettük volna az általunk támogatott családokat vendégül látni. A Sattler Alapítvány pályázatában ennek az átadó ünnepségnek a helyiségbérletére, étel és ital költségére, valamint az egyszer használatos evőeszközökre, poharakra, tányérokra, és a kézfertőtlenítő szerekre kértünk támogatást. Az alapítvány 100.000 Ft értékben az étel-ital, evőeszközök és a fertőtlenítőszerek beszerzésének támogatásra, érdemesnek találta ezt a pályázatunkat.

A megvalósult adományozások

A vírus miatt megváltozott helyzetben, és az akkor érvényben lévő korlátozások miatt erre az átadó ünnepségre sajnos nem kerülhetett sor, ezért a megnyert összegből 60 db pizzát vásároltunk és szállítottunk ki rászoruló családokhoz, kicsit ezzel is szebbé, könnyebbé téve a karácsony előtti időszakot.

A képes beszámoló megtekinthető facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/peldaegyesulet/posts/1141043422959068