„Dobj egy labdát!” kampány

Az utóbbi évtizedben megduplázódott a túlsúlyos, elhízott gyermekek száma. Az elhízás gyakorisága az összes megvizsgált gyermeknél Győr-Moson-Sopron megyében magasabb, 16,1 százalék az országos átlaghoz (12 %) képest egy 2012–2014 közötti felmérés szerint. Az, hogy ma kétszer annyi az elhízott gyermek, mint tíz évvel korábban, összefügg a táplálkozási szokásaink megváltozásával, s azzal is, hogy kevesebbet mozgunk, viszont annál többet ülünk a képernyő előtt. Ugyanakkor a túlsúlyosság számos veszéllyel jár, és sok betegséghez vezet a későbbiekben, a cukorbetegségtől a magas vérnyomásig.

A „Dobj egy labdát” akció keretében a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért a bölcsődéktől az óvodákon és általános iskolákon át a középiskolákig különféle korosztályok számára adományoz labdákat a 2019. évben. A Mosonmagyaróvári járás minél több nevelési és oktatási intézményébe szeretnénk eljuttatni ebből a sporteszközből, eddigi adományozások során az évben már közel 1000 labdát osztottunk szét az intézmények között.

Így a Hildegard, Vackor, Lurkóvár, Őzikés Óvodában, a lébényi oviban, a jánossomorjai, mosonszolnoki, máriakálnoki, hédervári, kimlei, győrsövényházai, levéli, hegyeshalmi iskolákban, a Bolyai-, Ujhelyi-, Haller-, Piarista-iskolában, a beregszászi családi otthonban.

Labdával a gyermekek játszhatnak egyedül, kettesben vagy akár csapatban. Guríthatják, eldobhatják, rúghatják, pattogtathatják. A legfontosabb: hogy mozogjanak! Természetesen emellett számos képességük is fejleszthető!

A labdajátékok különféle hatással vannak a gyermekekre, erősítik fizikai erőnlétüket, fejlesztik a testi és idegrendszeri funkciókat. Kiderül, hogy hogyan tudnak alkalmazkodni a különféle feladathelyzetekhez, de egyensúly- és ritmusérzékük is javul. Megtanulják elfogadni a szabályokat, melyet felnőttként is hasznosítani tudnak.

A kicsiknek pöttyös, színes játékokat, a nagyobbaknak foci, kézi, kosár, ping-pong, tollas labdákat, medicinlabdát, röplabdát adományoztunk. Így a különböző sportágakat is jobban megismerhetik, s lehet, hogy később sportolni fognak, focizni, kézilabdázni, hobby vagy komolyabb szinten.

A labda egy szimbólum, mely minden háztartásban megtalálható, és mégis multifunkcionális, több sportágat is képvisel egyszerre.

A célunk az egészségtudatos életmód népszerűsítése, hogy minél több gyermek mozogjon, sportoljon, és ne a virtuális térben éljék ki játékszenvedélyüket. Január 18-án a Mosonmagyaróvári Kézilabda Sport Club és a Győri ETO szurkolók csatlakoztak elsőként felhívásunkhoz, és 239 db labdát sikerült összegyűjtenünk. A kampányunkat az év során felkarolta és gyűjtéssel segítette a Credobus Mosonmagyaróvár, Binder Cable Assemblies Bt, Máté és Böri Egyesület és a Motherson cégcsoport.

Egyesületünk május 18-án egy egészségnapot szervezett Mosonmagyaróváron, ahol a labdák ismét fókuszba kerültek, a gyerekek kipróbálhatták magukat a kézilabdában és focivilágban is.

Sok szeretettel várjuk olyan együttműködő partnerek jelentkezését, akik támogatni tudják ezt a kampányt, akár labdákkal, akár anyagi támogatással, hogy minél hatékonyabban tudjuk fellépni ezzel a 21. századi problémával szemben!